POD – Program de Observare și Descoperire

Ne bucurăm să vă prezentăm POD – Program de Observare și Descoperire, un nou proiect implementat de Asociația Foc și Pară, spațiul Indecis artist run, în parteneriat cu Școala Gimnazială Rudolf Walther și Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4 din Timișoara. 

POD se naște din necesitatea de a redefini spațiul fizic și este conceput ca o extensie mobilă a spațiului dedicat educației, promovând acesta ca pe o activitate flexibilă atât în interior, cât și în exterior. Unul dintre obiectivele noastre este să implicăm direct elevii în procese creative și în modelarea spațiilor destinate educației.

În perioada martie – iunie 2024, POD va oferi elevilor din școlile partenere acces la educație prin intermediul unor evenimente interdisciplinare, unde arta contemporană se îmbină armonios cu științele naturale.
Mentorii noștri, Suzana Dan, Loredana Ilie, Ioana Balint și Gavril Pop, vor fi alături de participanți în ateliere multidisciplinare, tururi ghidate prin cartierele istorice ale orașului și expoziții colective. Aceste activități vor avea loc atât la spațiul Indecis artist run, Bastion 3, cât și în școlile partenere sau în spațiile publice din cartierele orașului Timișoara.

Un aspect distinctiv al proiectului constă în crearea unui Muzeu Mobil, un obiect sculptural, similar unui cabinet de curiozități, care va conține materialele auxiliare dezvoltate în timpul activităților, precum și alte resurse pentru creativitate și artă, destinate viitoarelor ateliere.

Ne dorim să dezvoltăm un model sustenabil pentru viitor, care să ofere sprijin atât cadrelor didactice, cât și elevilor iar pe termen lung, sperăm să contribuim la transformarea peisajului educațional nonformal și cultural al orașului.

Mai multe detalii despre evenimente, în curând.


Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Școala Gimnazială Rudolf Walter, Scoala Gimnazială nr. 1, Școala Gimnaziala nr.4, Asociația Ephemair, Asociația Doar Mâine, The Secret Garden, Asociația La Figurat
Parteneri media: Scena9, Revista ARTA, PropagArta
Design: Flavius Augustin