Ne bucurăm să vă prezentăm POD – Program de Observare și Descoperire, un nou proiect implementat de Asociația Foc și Pară, spațiul Indecis artist run, în parteneriat cu Școala Gimnazială Rudolf Walther și Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4 din Timișoara.
POD se naște din necesitatea de a redefini spațiul fizic și este conceput ca o extensie mobilă a spațiului dedicat educației, promovând acesta ca pe o activitate flexibilă atât în interior, cât și în exterior. Unul dintre obiectivele noastre este să implicăm direct elevii în procese creative și în modelarea spațiilor destinate educației.
În perioada martie – iunie 2024, POD va oferi elevilor din școlile partenere acces la educație prin intermediul unor evenimente interdisciplinare, unde arta contemporană se îmbină armonios cu științele naturale.
Mentorii noștri, Suzana Dan, Loredana Ilie, Ioana Balint și Gavril Pop, vor fi alături de participanți în ateliere multidisciplinare, tururi ghidate prin cartierele istorice ale orașului și expoziții colective. Aceste activități vor avea loc atât la spațiul Indecis artist run, Bastion 3, cât și în școlile partenere sau în spațiile publice din cartierele orașului Timișoara.
Un aspect distinctiv al proiectului constă în crearea unui Muzeu Mobil, un obiect sculptural, similar unui cabinet de curiozități, care va conține materialele auxiliare dezvoltate în timpul activităților, precum și alte resurse pentru creativitate și artă, destinate viitoarelor ateliere.
Ne dorim să dezvoltăm un model sustenabil pentru viitor, care să ofere sprijin atât cadrelor didactice, cât și elevilor iar pe termen lung, sperăm să contribuim la transformarea peisajului educațional nonformal și cultural al orașului.
ATELIERE
Structuri naturale. Rețele sociale. Lighioane și Supralighioane
25-26 martie 2024, Școala Gimnazială nr. 4 din Timișoara
Pornind de la structurile complexe ale miceliului, explorăm într-un mod captivant universul fascinant al miceliului și al rețelelor sociale naturale.
Află mai multe detalii
MicroMacro. Conexiuni și explorări ale miceliului social prin artă
28-29 martie 2024, Școala Gimnazială Rudolf Walther, Timișoara
Inspirați de conexiunile complexe și nevăzute din natură, suntem invitați să pătrundem în lumea fascinantă a miceliului social prin intermediul artei și să explorăm conceptele de relații interumane și structuri sociale prin analogia cu miceliul.
Află mai multe detalii
Legături subtile. Paralele între relațiile ciupercilor și oamenilor
3-4 aprilie 2024, Școala Gimnazială nr. 1 din Timișoara
Încercăm să înțelegem mai bine rețelele subterane interconectate ale miceliului și relațiile din regatul ciupercilor și să ne dezvoltăm o mai mare apreciere și grijă față de relațiile cu cei din jur.
Află mai multe detalii
Construind Conexiuni. Miceliu în Comunitate
16-17 aprilie 2024, Școala Gimnazială Rudolf Walther, Timișoara
Vom explora perspectiva neconvențională a construirii caselor din miceliu, iar prin intermediul exemplelor practice și al discuțiilor îndrumate de Lore Ilie, vom înțelege mai bine modurile prin care miceliul poate schimba paradigma construcțiilor sustenabile, revoluționând felul în care ne construim lumea.
Află mai multe detalii
PLIMBĂRI
Mucegaiul Urban: Cronici subterane ale Orașului Timișoara
4 aprilie & 17 mai 2024, Timișoara
Pentru că ne-am petrecut destul de mult timp încercând să învățăm mai multe noțiuni științifice, singurul pas înainte pe care îl putem face este să ieșim din spațiul de învățare și să vedem că toate lucrurile pe care le-am discutat înainte se întâmplă peste tot în jurul nostru. Trebuie doar să fim foarte atenți, să deschidem ochii și să privim totul de aproape. Totul este interconectat, între noi și orice formă de viață.
Află mai multe detalii.
EXPOZIȚII
Cronici Subterane – expoziție colectivă
23 -31 mai 2024, INDECIS artist run
Expoziția reunește rezultatele atelierelor și va fi prezentată sub forma unui ansamblu de depozitare POD, destinat generațiilor viitoare de participanți.
Mai multe detalii aici
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Parteneri: Școala Gimnazială Rudolf Walter, Scoala Gimnazială nr. 1, Școala Gimnaziala nr.4, Asociația Ephemair, Asociația Doar Mâine, The Secret Garden, Asociația La Figurat
Parteneri media: Scena9, Revista ARTA, PropagArta
Design: Flavius Augustin