Structuri naturale. Rețele sociale. Lighioane și Supralighioane

Atelier practic propus de Suzana Dan pentru elevi și eleve de clasa a IV-a
25-26 martie 2024, Școala Gimnazială nr. 4 din Timișoara

Asemănător unei rețele subterane, miceliul constă în fire subțiri și ramificate, numite hife, care se întind în sol și se ramifică în toate direcțiile. E modul fascinant prin care ciupercile comunică și își transmit substanțele nutritive esențiale pentru creștere și supraviețuire. Deși rămâne invizibilă ochiului liber, această rețea interconectată joacă un rol crucial în susținerea vieții în ecosistemele naturale, demonstrând o formidabilă capacitate de comunicare, colaborare și adaptare.

Pornind de la aceste structuri complexe, atelierul practic propus de Suzana Dan pentru elevii și elevele de clasa a IV-a, explorează într-un mod captivant universul fascinant al miceliului și al rețelelor sociale naturale. Pe parcursul acestui atelier, copiii vor avea ocazia nu doar să descopere aspecte teoretice despre miceliu, ci și să experimenteze și să aplice aceste cunoștințe prin intermediul creației artistice și a colaborării în echipă.

Atelierul Structuri naturale. Rețele sociale. Lighioane și Supralighioane începe cu o introducere a conceptului de miceliu, ilustrată cu imagini ale diferitelor specii de ciuperci și a rețelei lor subterane, urmat de o parte practică, în care copiii vor crea schițe ale elementelor pe care doresc să le modeleze, folosind miceliul ca metaforă a personalității lor. Cu ajutorul pastei Fimo de diferite culori, aceștia vor da viață schițelor lor, modelând elementele în conformitate cu propria lor viziune și creativitate. Pe măsură ce lucrează la proiect, copiii vor fi încurajați să reflecteze asupra modului în care miceliul funcționează în natură și cum acesta poate servi drept metaforă pentru colaborare și conexiune în lumea lor.

La final, lucrările lor vor fi expuse într-o expoziție, unde aceștia își vor putea arăta munca, iar profesorii, părinții și publicul vor putea observa modul în care fiecare element comunică cu celelalte, evidențiind astfel tipurile de relații existente în colectivul clasei.


DESPRE MENTOR

Suzana Dan este artist vizual si manager cultural. Absolventă a Universității de Arte din București, departamentul pictură sub coordonarea artistului Florin Mitroi, Suzana face parte din generația artiștilor care la începutul anilor 2000 a contribuit activ la contestarea structurilor (in)existente din scena artei contemporane locale.
În 2016 o dată cu ediția aniversară de 10 ani a NAG, contribuie la amenajarea și deschiderea pentru public a centrului de cultură contemporană Rezidența9. Din același an începe să își pună întrebarea “Care-i faza cu arta contemporană?” și până în ziua de azi găsește tot felul de răspunsuri împreună cu publicul de toate vârstele care participă la acest program de mediere culturală.
Începând cu 2018 este manager al Rezidenței9 unde realizează tot felul de proiecte și evenimente cu și despre arta contemporană și contribuie activ la inițierea de noi programe în cadrul asociației.


👀 Atelierul face parte din POD – Program de Observare și Descoperire, un nou proiect implementat de Asociația Foc și Pară, spațiul Indecis artist run, în parteneriat cu Școala Gimnazială Rudolf Walther și Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4 din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

🍄 Ilustrație cover de Lucian Barbu