MicroMacro. Conexiuni și explorări ale miceliului social prin artă

Atelier practic propus de Suzana Dan pentru elevi și eleve de clasa a VI-a și a VII-a
28-29 martie 2024, Școala Gimnazială Rudolf Walther, Timișoara

Asemănător unei rețele subterane, miceliul constă în fire subțiri și ramificate, numite hife, care se întind în sol și se ramifică în toate direcțiile. E modul fascinant prin care ciupercile comunică și își transmit substanțele nutritive esențiale pentru creștere și supraviețuire. Deși rămâne invizibilă ochiului liber, această rețea interconectată joacă un rol crucial în susținerea vieții în ecosistemele naturale, demonstrând o formidabilă capacitate de comunicare, colaborare și adaptare.

Miceliul, cu natura sa subtilă și complexă, e punctul de pornire pentru atelierul practic propus de Suzana Dan elevilor și elevelor de clasa a VI-a și a VII-a. Inspirat de conexiunile complexe și nevăzute din natură, atelierul îi invită să pătrundă în lumea fascinantă a miceliului social prin intermediul artei și îi încurajează să exploreze conceptele de relații interumane și structuri sociale prin analogia cu miceliul.

Atelierul începe cu o introducere în lumea miceliilor, atât din mediul subteran, cât și din cel de suprafață. Prin intermediul imaginilor cu diverse specii de ciuperci și rețele subterane de miceliu, adolescenții sunt încurajați să creeze ilustrații reprezentând diferite tipuri de comportament și caracter individual manifestate atât în cadrul școlii, cât și în afara ei.

Prin discuții, exerciții practice și documentare, adolescenții vor crea reprezentări ale rețelelor interumane pe care le formează cu colegii și vor explora modul în care înțelegerea miceliului poate contribui la dezvoltarea empatiei și a relațiilor lor sociale.

Partea practică constă în modelarea elementelor din pasta Fimo și finalizarea unui ansamblu colectiv în spațiul Indecis, bazat pe hărțile individuale ale miceliului social create de fiecare participant.

La final, participanții își vor prezenta lucrările și vor participa la discuții în grup, oferindu-și feedback reciproc și împărtășind idei.


DESPRE MENTOR

Suzana Dan este artist vizual si manager cultural. Absolventă a Universității de Arte din București, departamentul pictură sub coordonarea artistului Florin Mitroi, Suzana face parte din generația artiștilor care la începutul anilor 2000 a contribuit activ la contestarea structurilor (in)existente din scena artei contemporane locale.
În 2016 o dată cu ediția aniversară de 10 ani a NAG, contribuie la amenajarea și deschiderea pentru public a centrului de cultură contemporană Rezidența9. Din același an începe să își pună întrebarea “Care-i faza cu arta contemporană?” și până în ziua de azi găsește tot felul de răspunsuri împreună cu publicul de toate vârstele care participă la acest program de mediere culturală.
Începând cu 2018 este manager al Rezidenței9 unde realizează tot felul de proiecte și evenimente cu și despre arta contemporană și contribuie activ la inițierea de noi programe în cadrul asociației.

Ilustrație cover de Lucian Barbu

👀 Atelierul face parte din POD – Program de Observare și Descoperire, un nou proiect implementat de Asociația Foc și Pară, spațiul Indecis artist run, în parteneriat cu Școala Gimnazială Rudolf Walther și Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4 din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.