Legături subtile. Paralele între relațiile ciupercilor și oamenilor

Atelier practic propus de Lore Ilie pentru elevi și eleve de clasa a III-a și a IV-a
02-03 aprilie 2024, Școala Gimnazială nr. 1 din Timișoara

Structurile fascinante și complexe ale ciupercilor și miceliului dezvăluie un univers de interconexiuni și comunicare, care seamănă surprinzător de mult cu legăturile umane. Asemenea rețelelor subterane interconectate ale miceliului, care permit ciupercilor să comunice și să schimbe substanțe nutritive, suntem, de asemenea, legați printr-o rețea invizibilă de interacțiuni și relații cu alți oameni. În lumea ciupercilor, aceste interconexiuni sunt esențiale pentru supraviețuirea și prosperitatea întregii comunități fungice, însă acest fenomen nu este străin nici oamenilor, căci relațiile și legăturile umane formează baza suportului nostru emoțional, social și economic.

Prin intermediul atelierului practic propus de Lore Ilie, elevii și elevele au avut oportunitatea de a explora și înțelege mai bine conexiunile din regatul ciupercilor, să dezvolte o apreciere mai profundă și o grijă sporită față de relațiile cu cei din jurul lor.

În prima etapă a atelierului, elevii au făcut cunoștință cu diverse specii și forme de ciuperci, și au descoperit modul prin care aceste organisme interacționează și creează legături prin intermediul miceliului. Inspirându-se din aceste conexiuni, aceștia au creat schițe care ilustrează legăturile dintre ei, familia și grupul lor de prieteni.

În partea a doua a atelierului, elevii și-au transformat schițele într-o familie tridimensională de ciuperci, utilizând materiale reciclate. Prin această activitate practică, aceștia au avut ocazia să experimenteze personal legăturile și conexiunile vizibile dintre ciuperci, comparându-le cu legăturile invizibile dintre ei și cei dragi. Au înțeles astfel că asemenea miceliului, legăturile umane sunt adesea subtile și complexe, dar esențiale pentru echilibrul și bunăstarea noastră.


Lore Ilie lucrează și trăiește în Timișoara. A absolvit secția de Arte vizuale – Grafică din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, precum și un masterat – Patrimoniu, restaurare și curatoriat în artele vizuale, cu o teză despre arta feministă în perioada postcomunistă.

De asemenea preocupată de interacțiunea dintre public și artă, colaborează în mod constant cu fundații și asociații din Timișoara în programe de mediere culturală și ateliere despre și cu arta contemporană.

🍄 Ilustrație cover de Lucian Barbu


👀 Atelierul face parte din POD – Program de Observare și Descoperire, un nou proiect implementat de Asociația Foc și Pară, spațiul Indecis artist run, în parteneriat cu Școala Gimnazială Rudolf Walther și Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4 din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.