Construind Conexiuni. Miceliu în Comunitate

Atelier de realizat forme durabile și solide din miceliu, propus de Lore Ilie pentru elevi și eleve de clasa a V-a, a VI-a și a VII-a
17 aprilie 2024, Indecis, Bastion 3, Timișoara

Descoperim fascinanta lume a miceliului și explorăm modalitățile prin care acesta poate fi utilizat pentru a crea forme durabile și solide. Vom deveni familiarizați cu caracteristicile remarcabile ale miceliului și cu potențialul său transformator în industria construcțiilor, vom afla despre rezistența miceliului la nivel industrial, durabilitatea sa impresionantă și capacitatea unică de a fi compostabil și biodegradabil. Prin intermediul exemplelor practice și al discuțiilor îndrumate de Lore Ilie, vom înțelege mai bine modurile prin care miceliul poate schimba paradigma construcțiilor sustenabile, revoluționând felul în care ne construim lumea.

Construirea caselor din miceliu poate părea un concept neobișnuit la prima vedere, însă în realitate, această abordare aduce multiple beneficii esențiale, în special în ceea ce privește reducerea amprentei noastre ecologice. Explorăm această perspectivă neconvențională și proiectăm propriile noastre construcții, inspirându-ne din discuțiile anterioare.

Odată ce planurile au fost conturate, a doua parte a atelierului a fost dedicată experimentării practice și punerii în aplicare a conceptelor. Vom constructori în adevăratul sens al cuvântului, transformându-ne ideile în realitate prin crearea unor blocuri unice din miceliu cu forme și texturi surprinzătoare.

Formele rezultate în urma acestui atelier vor fi prezentate sub forma unei instalații de artă.


Lore Ilie lucrează și trăiește în Timișoara. A absolvit secția de Arte vizuale – Grafică din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, precum și un masterat – Patrimoniu, restaurare și curatoriat în artele vizuale, cu o teză despre arta feministă în perioada postcomunistă.

De asemenea preocupată de interacțiunea dintre public și artă, colaborează în mod constant cu fundații și asociații din Timișoara în programe de mediere culturală și ateliere despre și cu arta contemporană.

🍄 Ilustrație cover de Lucian Barbu


👀 Atelierul face parte din POD – Program de Observare și Descoperire, un nou proiect implementat de Asociația Foc și Pară, spațiul Indecis artist run, în parteneriat cu Școala Gimnazială Rudolf Walther și Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4 din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.